May 4, 2010

Kisah Anna...

Beberapa bulan lepas, saya pergi check-up Adam D di hospital dan disinilah saya bertemu Anna...seorang ibu muda yang baru sahaja melahirkan seorang cahaya mata...

Sambil menunggu giliran dipanggil untuk bertemu doktor, saya duduk di satu sudut melayan kerenah Adam D yang tersengih-sengih dalam stroller...papanya dah tertidur kat kerusi hujung sebab terlalu keletihan...kesian papa, walaupun letih masih mahu menemani kami (tanggungjawab sebenarnya hehehe)...

Anna datang sambil menghulurkan salam perkenalan...dia bertanya perihal Adam D dan saya juga bertanya perihal kedatangan dia ke hospital (masa tu dia tak bawak baby)...

Anna : Comel anak you, mata sepet ikut siapa ye?
Saya : Ikut papa dia (tersengih)...
Anna : Ooo, mata anak I bulat...bulu mata panjang...
Saya : Iya? Hmmm, mesti comel kan...
Anna : Comel...Eja datang dengan siapa?
Saya : Dengan husband...tu ha, dah tertidur kat sana...
Anna : Ooo, kesiannya (tersenyum)
Saya : Anna?
Anna : I datang sendiri, naik cab...husband kerja...
Saya : Ok la, cari rezeki untuk keluarga...
Anna : Hmmm...

Saya terdiam seketika dengan jawapan Anna yang seolah-olah ingin menyatakan sesuatu...

Anna : Waktu I pregnant dulu pun, suami malas nak hantar I check-up...pergi sendiri je...
Saya : Ye ke, tak pela, diorang kan busy...saya faham...(tak tau apa nak cakap sebenarnya)...
Anna : Suami ada motor je...kalau selalu naik motor bila pregnant, I risau jadi apa-apa...so, suami suruh naik cab je...

Saya diam dan senyum...(itu je yang mampu buat)...

Anna : Pernah dulu naik motor waktu pregnant, basah kuyup sebab hujan, lepas tu suami tak kisah langgar lubang ke, bumper ke...I yang kat belakang ni dah sakit...bila bagitahu suami, dia naik angin pulak...sedih betul masa tu...
Saya : Ye ke...hmmm, maybe suami you tengah tension masa tu tak...
Anna : Tension pun, kesian la kat I...lepas tu terus dia malas hantar, suruh I naik cab je pergi mana-mana...bukan dia nak temankan pun...

Saya diam lagi tapi masih tersenyum pada Anna...

Anna : Betul Eja, I dari dulu memang independent...bila dah ada baby pun, husband jarang nak tengok baby, sampai sekarang pun sama...I bukannya tahu apa-apa, nak pegang baby pun tak tahu...so, mertua la yang tolong jagakan baby I...nak harapkan husband, tak tahulah...kalau I cakap mesti dia marah...
Saya : Sabar je la Anna...lama-lama nanti husband you ok lah...lelaki ni, kadang-kadang diorang tension fikir macam mana nak cari rezeki untuk keluarga...kita nampak macam dia tak sayang kita, tapi sebenarnya dia terlalu sayang sampai setiap masa berfikir je...
Anna : Hmmm, harap-harap macam tulah Eja...I pun malas nak cakap dengan dia pasal ni...takkan baby sendiri pun tak nak jenguk...
Saya : I faham, really, but I believe he love both of you very much...(masa ni saya rasa itu je yang terbaik untuk bagitahu Anna)...
Anna : Harap dia berubah satu hari nanti...kadang-kadang teringin nak keluar jalan-jalan satu family, tapi kesian baby I...kalau naik motor mesti kena hujan, panas...
Saya : Takpela, bila dah besar sikit nanti, boleh la bawak baby pergi jalan-jalan...boleh naik cab kan...
Anna : Ye lah...I pun tak sabar nak tunggu dia besar...eh Eja, sorry lah tiba-tiba cerita masalah I pada you pulak...
Saya : It's ok...I tak kisah...
Anna : Ok lah Eja, I nak pergi kaunter kejap...thanks anyway...lega sikit dapat berbual...

Hmmm, Anna oh Anna...sedih, kesian and pelik pun ada...tak sangka ada jugak kes macam ni...dia pun tak kisah cerita kat siapa-siapa...mungkin dah terbeban kat dalam hati, itu yang dia terpaksa luahkan...

Betul ke husband dia macam tu? Entahlah...bagi saya, tak adil menilai dari satu sudut saja...mungkin husband dia memang tengah ada masalah...maklumlah, kehadiran orang baru dalam keluarga memerlukan kewangan yang lebih...tapi, sebagai isteri dah tentu kita memerlukan sokongan dari suami lebih-lebih lagi dari segi emosi...isteri, ibu, wanita kat luar sana mesti faham apa yang saya cakap nih...

Yang paling penting di sini, PERSEFAHAMAN...UNDERSTANDING...memahami antara satu sama lain dan sentiasa sabar...memang banyak dugaan, tapi kasih sayang melebihi segala-galanya...

"Aku terima nikahnya" itu bukan sekadar lafaz pihak lelaki sahaja...perempuan pun terikat dengan segala tanggungjawabnya...terima sekali semua kebaikan dan keburukannya...bila dah ada zuriat, lagi banyak dugaan masing-masing...masa nilah BANTU-MEMBANTU amat berguna...

Eh, dah banyak sangat pulak tulis...nanti saya sambung lagi ye...

2 comments:

cikbedahlaser said... [Reply to comment]

mungkin die sgttt tertekan... masa tu die nmpk awak je yg boleh d ajak bercerita.. :)
kdg2 jd pendenagr je pon dh boleh membantu org.. kan...

kite anggap je la suami die sedang berusaha menjadi ayh n suami yg terbaik..

Misseja said... [Reply to comment]

hehehe....harap2 saya dah ringankan sikit beban dihati dia ;) cik bedah macam dah biasa je jadik pendengar ;)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

ADAMUMMY | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL